Big dataa Excelillä

Excel sellaisenaan ei kuulosta big data -työkalulta, mutta laajennoksien avulla taipuu tuohonkin käyttöön. Tässä esittelyvideo Excel 2013 -versioon liittyvästä Microsoft Data Explorerista

SAP HANA startup-yrityksille

Big data -markkinoiden ekosysteemikisa käy kuumana: SAP HANA -kelkkaan hyppääville startupeille mahdollisuuksia täällä.

Big Data Finland on nyt EU-alueen palvelinkeskuksessa

Big Data Finland on nettisivu pyörii Googlen App Engine -alustalla. Uutena ominaisuutena tuolla alustalla on nyt rajoittaa toiminta EU-alueella olevaan palvelinkeskukseen ja Big Data Finland on nyt ensimmäinen näistä omista sovelluksista, joka tuota hyödyntää.

Mahdollisuus rajoittaa toiminta EU-alueelle ei tässä ole olennaista, mutta monelle organisaatiolle se voi olla kynnyskysymys pilvipalveluiden käytössä.

Ivorio Oy aloittaa toimintansa

Vihdoin aukesi hyvä mahdollisuus lähteä rakentamaan jo tutuksi käyneen big datan ympärille konkreettisempaa liiketoimintaa. Tutkimuksen ja pitämieni koulutusten kautta on rakentunut yhä vankempi usko tämän ilmiön luomiin mahdollisuuksiin tiedonhallinnan ja analytiikan tulevaisuudessa. Ivoriossa pääsen yhdistämään oman osaamiseni kollegoideni vahvuuksiin ja jo näin yrityksen rakentamisen alkuvaiheessa tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta.

Kuinka suuri osa datasta hyödynnetään?

Vain 1 % maailman datasta on hyötykäytössä eli 99 % jää hyödyntämättä. Näin kertoo GigaOm:n blogi

Big data Forbesin ja WSJ:n blogeissa

Big datasta kirjoittiin tällä viikolla sekä Forbesin että Wall Street Journalin blogeissa (ja aika monessa muussakin mediassa....). Forbes pohti big datan ja pilvipalveluiden liittoa. Muodostumassa on teknologian täydellinen myrsky, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia.

Big data Helsingin Sanomissa?

Vielä ei (tietääkseni) ole big data -otsikolla ollut artikkelia aiheesta Helsingin Sanomissa, mutta eiköhän moinen tänä vuonna tule. Mediassa aihe on kuitenkin viimeisen parin vuoden aikana ollut kiihtyvään tahtiin esillä ja yhä useammin niin, että painotus ei ole ollut teknologiassa, vaan siinä murroksessa, jonka keskiössä nyt olemme. Muutos koskettaa kaikkia organisaatioita sektorista, toimialasta tai jopa kokoluokasta riippumatta.

Big data -tilaisuus Jyväskylässä

Eilen pidettiin Jyv'äskylän yliopiston järjestämä big data -tilaisuus, jossa olin puhujana. Mielenkiintoinen päivä ja huomaa, että big data -yleistietämys alkaa olla kohdillaan eli moni oli jo kuullut peruskäsitteet sekä tunsi Hadoopin ainakin nimeltä, jos ei muuten. Keskustelujen lomassa syntyi myös uusia ideoita tavoista esittää big datan relevanssi myös pk-sektorin yrityksille sekä Hadoopin todennäköisimmät saapumisreitit yrityksiin ja muihin organisaatioihin.

Windows Azure HDInsight eli Microsoftin Hadoop pilvipalveluna

Microsoftin Hadoop-pilvipalveluprojekti on siirtynyt omalta tilapäissivustoltaan Azuren alle.

We are pleased to announce that the HDInsight preview that was hosted on this site (hadooponazure.com) has moved to be a fully integrated, public preview feature directly integrated into the windowsazure.com portal.

Big data Suomen Kuvalehdessä

Mediabongaukset jatkuvat: nyt big datasta kirjoitettiin Suomen Kuvalehdessä.

Entä onko big datasta seuraavaksi teolliseksi vallankumoukseksi? Uskoisinpa että on.
Vesa Vähälummukka

Hadoopin historiasta

Gigaom.com kirjoittaa Hadoopin historiasta, joka ei ole kovin pitkä. Innovaatioiden pohjana ovat Googlen vuosina 2003 ja 2004 julkaisemat artikkelit Googlen tavasta tallentaa ja analysoida suurta määrää dataa.

Google released the Google File System paper in October 2003 and the MapReduce paper in December 2004. The latter would prove especially revelatory to the two engineers building Nutch.

(Teko)syyt big data -hidasteluun

Informationweek.com:ssa pohditaan, onko yritysdatan tulevaisuus Hadoop-pohjaisissa ratkaisuissa vai esim. perinteisemmissä relaatiotietokannoissa. Samassa yhteydessä listataan tuloksia tutkimuksesta, jossa kartoitetaan syitä big datan käyttämättömyyteen. Pilvipalveluiden kohdallahan aikoinaan kummitteli esteen huoli tietoturvasta ja se keikkuu tuossa yhteydessä listakärjessä yhä.

Googlen MapReduce -patenteista

Google ilmoitti (jälleen), että se ei aio hyödyntää MapReduce -teknologiaan liittyviä patenttejaan, vaan on hakenut niitä ainoastaan suojatakseen omaa toimintaansa (lue lisää). Tätä ajatusta on tuotteistettukin: