Vieraskynäkirjoitus Helsingin Sanomissa

Minna Ruckenstein Kuluttajatutkimuskeskuksesta kirjoittaa HS:n Vieraskynä-palstalla datamassojen asettamasta haasteesta ja mahdollisuuksista:

Valtavien luokittelemattomien tietomassojen (big data) toivotaan tuottavan taloudellista hyvinvointia sekä aiempaa osuvampia yksilöllisiä ja poliittisia valintoja. Aineistojen vapaan saatavuuden uskotaan lisäävän yhteiskunnallista tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä.

Big data ja vähittäiskauppa

Datalla vielä paljon tarjottavaa kaupalle

Big data tarjoaa suuria mahdollisuuksia vähittäiskaupalle. Rutiiniksi on tullut asiakkaan sosiodemografisten tietojen kerääminen ja niiden yhdistäminen ostokäyttäytymiseen kanta-asiakasohjelmien yhteydessä.

Tulevaisuuden tietoanalyytikko -tutkinto

Markkinointi-instituutti ja Tietoasiantuntijat ry järjestävät yhdessä Tulevaisuuden tietoanalyytikko -tutkinnon, joka alkaa helmikuussa 2014. Koulutuspäiviä on kahdeksan.

Summingbird

Twitter julkisti lisää kehitystuloksiaan kaikkien käyttöön avoimena lähdekoodina. Tällä kertaa projektin nimi on Summingbird ja ideana on tehostaa datavirtojen analyysiä. Karkeastihan data jaetaan monissa esityksissä kahteen tyyppiin:

Hortonworks Data Platform 2.0 Beta julkaistu

Kisa parhaimman Hadoop-jakelun tittelistä käy kuumana

Hortonworks Data Platform 2.0 Beta-versio on julkaistu. Tarkemmat tiedot täällä.

Hortonworks Data Platform 2.0 Beta Release allows application developers to build and test YARN based applications that run natively IN Hadoop. Additionally, you can enjoy the benefits of major advances in the Apache Hive community as part of the Stinger initiative.

(S)QL -kisa kiihtyy, nyt paketissa mukana Stinger.

Data ja yksityisyydensuoja

Big data ja yksityisyydensuoja

Big datan yhteydessä puhutaan paljon yksityisyydensuojasta ja siihen liittyvistä harmaista alueista sekä selkeistä ongelmista. Kesällä käynnistyi aktiivinen nettikeskustelu eri pilvipalveluiden turvallisuudesta (mukaanlukien sosiaalinen media) ja siitä, kuka niiden dataan pääsee käsiksi ja mihin sitä voidaan käyttää.

Mitä tekee datatieteiljä?

Pivotal listaa datatietelijän osaamisvaatimuksia

Otsikolla "10 Skills of Effective Data Scientists" Pivotal listaa datatieteilijän (data scientist) osaamisvaatimuksia. Todellinen datatieteily vaatii tiimin, mutta tuosta saa hyvää yleiskuvaa siitä, mitä ovat tuon big datan yhteydessä usein mainitun ammattikunnan osaamisvaatimukset kategorisoituna.

Avoimen datan kilpailu: Apps4Finland

Apps4Finland 2013

Eilen järjestettiin Helsingin Desing-museolla tilaisuus, jossa kerrottiin tarkemmin tämän vuoden Apps4Finland -kilpailusta. Datainnovaatioita kaivataan ja niissä on potentiaalia vaikka mihin. Lue tämän vuoden kilpailusta lisää tästä.

Täällä puolestaan eilisten esitysten kalvot PDF-muodossa ladattaviksi.

Hadoop -tietoisku

Tänään järjestetään eWorkin toimesta Hadoop-tietoisku otsikolla Big Datan paljon puhuttu teknologia Hadoop, jossa olen puhumassa. Tavoitteena on luoda yleiskatsaus aiheeseen:

  • Mikä on Hadoop ja mihin sitä käytetään?
  • Suosituimmat Hadoop-jakelut
  • Hadoopin tulevaisuus big data -teknologiana

Älylasit ja big data

Älylasit

Tällä hetkellä nuo tunnetaan käytännössä Google-laseina eli Google Glass -projektina, joita on esitelty blogeissa ja lehdissä pitkin vuotta. Tietokonelehdessä 08/2013 oli mm. kerrottu testikäyttäjän kokemuksista. Hyvältä vaikuttavat, vaikka kehitettävää on vielä paljon. Sovelluksia ei juuri ole tai ne ovat alkeellisia. Akkukesto on lyhyt. Innovaationa nuo ovat kuitenkin samaa luokkaa kuin tablet-tietokoneet, ehkä enemmänkin.
Lue älylaseista täältä

Hadoop-sertifikaatista

Ennätysyleisö Hadoop-esitystä kuuntelemassa (yli 50)

Eilisessä Hadoop-tilaisuudessa oli tähän astisista Hadoop-tilaisuuksista suurin osanotto. Harvalla tuntui vieläkään olevan käytännön kokemusta, mutta kiinnostus on muutamassa vuodessa selvästi moninkertaistunut. Kiitos osallistuneille!

Head of data

Nokia hakee dataymmärtystä

Tällä nimikkeellä Nokia hakee tekijää Espooseen. Vaatimukset kuvaavat työn sisältöä - data on selkeästi tunnistettu keskeiseksi kilpailutekijäksi:

Meneillään on vallankumous

Yritystoiminta myrskyn silmässä

Teollinen vallankumous ei esittelyjä kaipaa. Nyt on meneillään vastaavan mittaluokan muutos. Parikymmentä vuotta kuluttajakäytössä ollut internet on meneillään olevan tietoyhteiskuntamurroksen ytimessä ja jo nyt on selvää, että seuraavista kahdesta kymmenestä vuodesta tulee vähintään yhtä mielenkiintoiset.

Hadoop ja Google

Google Hadoopin ja monien sisarprojektien innoittaja

Big data -selvityksen julkistustilaisuus

Big data -selvitys julkistetaan 13.09.2013

Perjantaina julkistetaan Ivorion Liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta tekemä selvitys Suomen big data -markkinoista sekä eri toimijoiden näkemyksistä nykytilanteesta ja lähitulevaisuuden kehityksestä. Haastattelimme ja lomakekyselimme viisi sektoria: tutkimus- ja koulutus, konsultit, palveluntarjoajat, yksityisen sektorin asiakkaat sekä julkisen sektorin asiakkaat. Mielenkiintoisia tuloksia ja hyvältä näyttää tulevaisuus big data -markkinoiden kehittymisen näkökulmasta.

CapGeminin e-kirja avoimesta datasta

Avoin data talouskasvun kiihdyttäjänä

Avoimen datan ympärillä käydään kiihtyvään tahtiin keskustelua. Julkishallinnon avaamat datavarannot toteutettuna siten, että datalähteet ovat helposti ja monipuolisin kriteerein löydettävissä ja että rajapinnat sopivat hyödyntämisnäkökulmasta mahdollisimman monelle alustalle (myös pilvipalveluina toteutettuna), on yksi big data ilmiön moottoreista. Mitä monipuolisemmin ja suuremmassa mittakaavassa dataa on saatavilla, sitä todennäköisemmin yhä useampi yritys kokee big data ilmiön koskettavan itseään.

SAS Tivi -viisaat kumppaniblogissa big datasta

Millaista big data -keskustelu on yrityksissä?

SAS:n Petri Roine kirjoittaa big datasta Tivi:n blogissa. Aihe on nyt hyvin näkyvillä ja tuntuu, että kiinnostus kasvaa kiihtyvää tahtia.

Toinen aalto -seminaari 1.10.2013

Aiheena mm. big data

Toinen aalto -seminaarissa, jonka järjestää Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto TML, on aiheena mm. big data. Markkinointi on yksi tyypillisistä ensimmäisen vaiheen ideoinnin käyttäjäesimerkeistä big datalle (segmentointi, kohdentaminen, asemointi), joten mielenkiintoista asiaa tulossa.

Tulevaisuusselonteko 2030

Syksyllä julkistetaan tulevaisuusselonteko 2030

Elokuussa 2013 julkistetussa luonnoksessa kerrotaan jo suuntaviivoja. Alkusyksystä tullaa käynnistämään tulevaisuusselonteon kokeilut viidellä alueella:

Hadoop tallennustilana

Hadoop tarjoaa edullista tallennustilaa suurille datamassoille

Tämä oli teemana vahvasti esillä jo silloin, kun Tietoviikko teki ensimmäistä kansijuttuaan Hadoopista. Myös tallennustilamarkkinat ovat murroksessa. Tässä Forbesin juttu aiheesta.

SAP HANA ja Hadoop

SAP ja Hortonworksin sekä Intelin Hadoop-jakelut

SAP ilmoitti, että alkaa jälleenmyymään Hortonworksiä sekä Intelin Hadoop-jakelua.

SAP has entered reseller agreements with Intel and Hortonworks to resell and support the Intel® Distribution Apache Hadoop® and the Hortonworks Data Platform with SAP HANA, expanding existing partnerships with both vendors. SAP also announced a new big data-enabled application for manufacturers.

Ivorion big data -selvitys julkistetaan tänään

Tänään pidetään Ivorion big data -selvitystyön julkistamispäivä Liikenne- ja viestintäministeriön tiloissa Helsingissä. Tilaisuus on täynnä ja puhujakaarti erinomainen: Google, IBM, SAP, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sanoma sekä Tekes. Selvityksen mukaan big data -markkina näyttää erittäin lupaavalta lähitulevaisuudessa. Lisää aiheesta myöhemmin.

Intelin Hadoop

Intel avasi oman Hadoop-pelinsä vuoden 2013 helmikuussa ja nyt julkistettu SAP-jälleenmyyntiyhteistyö vauhdittanee etenemistä. Prosessori-intenssiivisessä analytiikassa Intel on hyvä vaihtoehto.

Tässä lyhyt tuote-esittely Intelin Hadoopista (PDF)

Selvitys Suomen big data -markkinoista

Selvitys big data -markkinoista Suomessa

Ivorion Liikenne- ja viestintäministeriölle tekemä selvitys julkistettiin eilen ja on ladattavissa täältä. Julkistamistilaisuus pidettiin myös eilen Eteläesplanadilla LVM:n salissa. Ivorion lisäksi puhujina olivat Google, IBM, SAP, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sanoma sekä Tekes. Mielenkiintoinen läpileikkaus ilmiöön eri näkökulmista.

Suomen Data

Keskustelu tiedon vallankumouksesta jatkuu

Spotify ja Hadoop

Spotify Pohjoismaiden tunnetuin Hortonworks-referenssi

Spotify on valinnut Hortonworksin jakelun pääasiassa sen avoimuuden ansioista (kaikki komponentit Apache-lisensoituja ja -hallinnoituja). Klusterin koko on jo lähes 700 palvelinta. Aloitusvaiheessa käytössä oli pilvipalveluna toteutettu ratkaisu (AWS EMR), mutta klusterin koon kasvaessa siirryttiin omiin palvelimiin ja Hortonworksiin.

Big data ja vähittäiskauppa -tietoisku

Big data ja vähittäiskauppa -tietoisku 14.11.2013

14.11.2013 Helsingissä pidetään ensimmäinen "Big data ja vähittäiskauppa"-tietoisku (hotelli Kämp). Ilmoittautumiset ja lisätiedot täällä.

Big data -osaajista huutava pula

Näin otsikoi juttunsa eilen Tietoviikko. Osaajapula tulee myös pahenemaan lähitulevaisuudessa, koska koulutukseen suunnatut panostukset tuottavat uutta osaamista akuuttiin tarpeeseen liian hitaasti. Jossain määrin kyseessä on myös ymmärrys- ja kohtaantokysymys.

Big data ja vähittäiskauppa

Vähittäiskauppa yksi suurin hyötyjistä

Vähittäiskaupalla on pitkä historia strukturoidun tiedon hyödyntäjänä. Toki sielläkin on parannettavaa, mutta kokonainen hyödyntämättömän datan valtameri tai Rein löytyy strukturoimatonta dataa tuottavista lähteistä. Erilaiset sensorit, sirut, anturit ja IP-kamerat tuottavat kiihtyvään tahtiin dataa, jota ei valtaosin hyödynnetä vielä mitenkään. Odotukset ovat suuret:

Big data -selvitys Fortune1000 -yrityksille

Tässä tuore selvitys big dataan liittyen C-tason johtajille Fortune1000 yrityksissä Yhdysvalloissa. Tulos vähemmän yllättävä: big data ilmiönä nopeassa nousussa.

Mistä suuret datamäärät tulevat?

Lähteitä on monia: yritysten omat järjestelmät, avoin julkinen data, dataa liiketoimintanaan tuottava toimijat, esineiden internet ja internet ylipäänsä, tässä muutamia. Hyvä uusi video kuvaamaan esineiden internetin luomaa painetta big data -ilmiön taustalla. Tässä uusi video IoT-ilmiötä kuvaamaan:

Big datan toimintaympäristön kehittymistä ei ole varaa odottaa

Teknologiateollisuus ry:n sivuilla uutisoidaan big datasta ja siitä, miten odotteluun ei ole enää varaa.

Big data -hankkeita on korkeintaan suunnitteluvaiheessa. Kuitenkin merkittävät kansainväliset ohjelmistoyhtiöt ovat ottaneet tuotteissaan huomioon big datan. Vastaajista viidenneksellä ei ole selvää visiota big datasta. 62 %:lla ei ole kokemusta tunnetuimmasta teknologiasta Hadoopista. Enemmän kuin puolet vastaajista arvioi big datasta tulevan merkittävä osa liiketoimintaa.

Suomi teollisen internetin tiennäyttäjäksi?

Muutos on mahdollisuus

Elämme murroksen aikaa. Meneillään olevassa kolmannessa teollisessa vallankumouksessa eli tiedon vallankumouksessa markkinoita jaetaan uudelleen ja uusia markkinoita syntyy. Se, ollaanko uusjaossa mukana aktiivisina toimijoina vai passiivisina reagoijina on tahtotilakysymys.

Mobiliteetti, analytiikka ja big data löytävät luontevan paikkansa teollisen internetin pilvikartastossa. Kun päälle lisätään tuoreet uutiset Suomen pyrkimyksestä internetissä Euroopan ja Aasian väliseksi keskukseksi, menestyksen avaimet ovat käsissämme.

Googlen BigQuery laajenee reaaliaikaisuuteen

Googlen pilvipalveluna tarjoama analytiikkapalvelu BigQuery astuu reaaliaikaisten analyysipalvelujen alueelle. Hiljattain julkaisemassaan blogimerkinnässä Google esittelee datan lataamiseen tarkoitettua rajapintaansa muutamin esimerkein. Laajennus antaa kehittäjille mahdollisuuden ajaa dataa suoraan lähteestä analyysimoottoriin varastoimatta sitä väliaikaisesti ja tuo siten helpotusta esimerkiksi lokien käsittelyyn. Ominaisuus on käytettävissä heti.

Gartner ja big data 2013

Tutkimusyhtiö Gartner on päivittänyt big dataa koskevat havaintonsa vuoden 2013 kyselyjen tulosten mukaiseksi. Kansainvälisesti ilmiö on yhä kiinnostavampi ja ajankohtaisempi, 64% vastaajista on ilmoittanut investoivansa big dataan vuoden 2013 aikana. Arkipäiväiseksi ilmiö ei kuitenkaan ole muuttunut, sillä alle 8% vastaajista oli kesään mennessä ryhtynyt käytännön toimiin. Nähtäväksi jääkin, paljonko lupauksista jää loppuvuoden aikana lunastamatta. Raportissa käsitellään vastauksia jaoteltuna jälleen mm. maantiettellisesti, toimialakohtaisesti sekä hyödyntämistavoitteiden näkökulmasta.

Young Student – Go Services! 2013, Aalto

Big data ja Aalto

Aalto järjestää "Young Student – Go Services! 2013" -seminaarin, jossa teemana palvelusektori ja big data:

The service sector counts for over 70% of the economy. Its continuing growth is built on services that require highly skilled service professionals – come and find out what you can do to become one!

HP HAVEn saanut hyvän vastaanoton

HP HAVEn 90 päivää julkistuksesta

HP:n lehdistötiedotteessa kerrotaan HAVEn:in saaneen hyvän startin. Komponentit ovat tuttuja (Vertica, Autonomy, Hadoop yms.), mutta HAVEn:ksi brändätty kokonaisuus on kenties parantanut tuotteistuksen selkeyttä.

After just 90 days, more than 120 value added resellers (VARs), service providers and systems integrators around the world have adopted the HP HAVEn platform to deliver innovative big data solutions that enable their customers to gain valuable insights that drive business strategy.

Microsoftin SQL Server 2012 Parallel Datawarehouse

Aamiaistilaisuus PDW-ratkaisusta

Tänään pidettiin Microsoftin järjestämä aamiaistilaisuus heidän SQL Server 2012 Parallel Datawarehouse -ratkaisustaan. Mielenkiintoista asiaa ja appliance-kisa kiihtyy jatkuvasti. Kaikki korostavat vahvuuksiaan, joten ostavan asiakkaan on yhden esittelyn perusteella hankala objektiivisesti arvioida, mikä parhaiten tarpeisiin vastaa.

Big data -hehkutusta Tietoviikossa

Big datasta yläkierrettä yrityksille

CompTIA (järjestö) selvitti suhtautumista big dataan ja tulokset olivat jälleen saman suuntaisia kuin lähes kaikkien vastaavien selvitysten: ilmiö on nousussa:

Vastanneista 75 prosenttia pitää big dataa yhtenä yrityksen tärkeimmistä voimavaroista.

"Big datan tulo liiketoimintaan on nostanut tiedon merkityksen aivan uudelle tasolle. Yrityksistä on tullut älykkäämpiä datan käyttäjiä ja tietojen hyödyntäjiä", Herbert sanoo.

Aalto yliopisto ja big data

Ivorio osallistuu kahdelle Aalto yliopiston kurssille tänä syksynä, tuoden mukaan big data -näkökulman ja johdannon muutamiin teknologioihin. Konkreettisin askelin vastaamaan osaajapulaan.

Management Information Systems
Taulukkolaskenta ja analytiikka

Kurssien sisällöstä tarkemmin blogikirjoituksessa.

Big data purjehduksessa

Sensoridata - hyödyntämätön mahdollisuus

Big data ilmiönä ymmäretään monella tavoin väärin. Kysymys ei ole yksistään suurista datamääristä (Volume), vaan myös nopeudesta, jolla mm. virtaavaa dataa kyetään hyödyntämään eli analysoimaan (Velocity) sekä kyvykkyydestä hyödyntää vaihtelevan laatuista dataa (Variety, Veracity) tavalla, jolla saavutetaan todellista lisäarvoa, kilpailuetua, tehokkuutta, vaikuttavuutta tai kustannussäästöjä (Value).

Miten lähteä liikkeelle big datan suhteen?

Pilvipalveluilla ketterästi liikkeelle

Pekka Pykäläinen kirjoittaa Microsoftin blogissa liikkeellelähtemisen vaikeudesta big data hankkeissa ja tunnistaa seuraavia ongelmia: