Tekes ja teollinen internet

Tekes valmistelee teollisen internetin (Industrial Internet) ohjelmaa. Lue lisää täältä. Tämä(kään) käsite datavallankumoukseen liittyen ei vielä ole valtavan tunnettu, mutta nousussa.

Valtaosa yritysjohtajista ei tunne uutta miljardibisnestä - "Suomalainen teollisuus jää kilpailukyvyltään täysin jalkoihin"

Tänään "Asiakaskokemus ja ennakoiva analytiikka"-tapahtuma

Messukeskuksessa big data -asiaa

Perspektiivi tällä kertaa asiakaskokemus, puhujakaartissa mm. Tuukka Heinonen, Mika Helenius, Jarno Kartela, Heikki Penttinen, Janne Pirkkanen, Janne Ohtonen, Juha Kostamo, Camilla Magnisson ja Salla Ketola.

Perinteinen raportointi tarkastelee maailmaa taaksepäin, kun samanaikaisesti liiketoiminnan tarpeet edellyttävät reaaliaikaisen asiakaskokemuksen hallintaa. Ennakoivan analytiikan hyödyntäjät menestyvät tutkitusti kilpailijoitaan paremmin.

Lue lisää

Big data -seminaari Tilastokeskuksella

Tänään pidetää big data -aiheinen seminaari Tilastokeskuksella (lue lisää).

Big datan tulevaisuus on pilvessä

Pilvipalvelut tarjoavat kiistattomia etuja

Post-Snowden -keskusteluun kuuluu skeptisyys pilvipalveluita kohtaan. Toki tietoturva- ja luottamushuolet olivat läsnä jo ennen sitä ja ei tarvitse kelata montaakaan vuotta taaksepäin, kun vallalla oli vielä vahva uskomus, että julkinen pilvi (public cloud) sopii vain rajattuihin käyttötarkoituksiin tai että hybridipilvi on se ainoa realistinen malli. Nyt yhä useammin painotetaan julkisen pilven hyötyjä. Toki luottamus- ja luotettavuus ovat edelleen pöydällä keskusteluissa:

Hadoop Summit, keynote-puheenvuorot

Kalifornian San Josessa järjestetään tämän vuoden Pohjois-Amerikan Hadoop Summit juuri nyt, 3.-5.6. Alla olevasta linkistä pääsee kuuntelemaan livenä keynote-puheenvuorot. Yksi jokaisena päivänä, ja aina samaan kellonaikaan, 18:45 Suomessa.

Nauttikaa ajankohtaisannos Hadoopista!

Big data pääaineena yliopisto-opinnoissa

Tämä on pian mahdollista Tampereen teknillisessä yliopistossa (TTY):

Vuodesta 2015 lähtien TTY:llä voi opiskella big dataa uutena pääaineena.

Lue lisää

Ericsson mukaan big data -tarjontaan

Verkkoyhtiö Ericsson on astunut mukaan big data -palveluiden tarjoajien jatkuvasti kasvavaan joukkoon. 2.6.2014 julkistettu Ericsson Expert Analytics -alusta lupaa reaaliaikaista analytiikkaa ja nopean reagoinnin automatisointia verkkopalveluiden hallintaan. Kohderyhmänä ovat operaattoriasiakkaat, joiden perusliiketoiminta jo sellaisenaan synnyttää big datan mittasuhteet täyttäviä datavirtoja.

Oma big data vain pienessä roolissa koko ilmiössä

Harvalla on hallussaan big dataa

Vain harvan organisaation oma data on millään mittarilla big dataa. Sitä ei ole paljon, se ei ole strukturoimatonta ja sitä tulee vain hiljalleen lisää. Nopeuspaine datan hyödyntämisessä toki aina on läsnä, mutta jos prosessit eivät hyödy tuosta nopeudesta, ei tälläkään ole merkitystä.

Datajalostamo esittäytyy

Tänään on mahdollista tutustua Datajalostamo -työryhmään avoimessa keskusteluseminaarissa Kaapelitehtaalla. Työryhmä pyrkii luomaan yhtenäistä rakennetta ja toimintatapoja suomalaiseen datapohjaiseen liiketoimintaan.

Linkki tilaisuuden sivulle

Concurrentille $10M rahoitus

Concurrent, joka on tuottanut avoimen lähdekoodin Cascading-viitekehyksen Hadoop-pohjaisen sovelluskehityksen tueksi on ilmoittanut rahoituskierroksensa päättyneen 10 miljoonan lisäsijoitukseen. Rahoitus käytetään pääasiassa tuotekehityksen edistämiseen ja markkinaosuuden kasvattamiseen.

Kondratieffin aallot ja kolmas teollinen vallankumous

Ilmiön laittaminen perspektiiviin

Taannoisessa big data -seminaarissa käytettiin Kondratieffin aaltoja asettamaan ilmiön laajempaan kontekstiin. Talouden aallonhuiput ovat osuneet Kondratieffin mukaan seuraaviin ajanjaksoihin:

Hadoop Summitin poimintoja

Gigaon tiivistää viime viikon Hadoop Summitin kohokohdat artikkelissaan hyvin, kannattaa tutustua. Suurin viesti on käytännössä se, että Yhdysvalloissa Hadoop on vakiinnuttanut jo asemansa mainstream-teknologiana ja sen myötä myös tämänkaltaisten Hadoop-messujen sisältö ja anti ovat alkaneet muistuttaa muita keskeisten ratkaisujen ja toimintojen ympärille muodostettuja tapahtumia.

Kohti automatisaatiota päätöksenteossa

Datavetoinen päätöksenteko

Tiedolla johtaminen tai mitä nimitystä halutaankaan käyttää on big data -ilmiön ytimessä. Olennainen kysymys suhteessa dataan on, että mitä sillä voitaisiin tehdä. Datalla ei ole itseisarvoa, vaan sen hyödyntäminen määrittää sen arvon. Arvokkaimmillaan se on päätöksenteon tukena. Menneisyyden ymmärtämisen ja nykytilanteen tiedostamisen lisäksi olisi kyettävä ennustamaan tulevaisuutta. Mallien hienoudesta ja datan tarkkuudesta riippuu kuinka hyvin tässä onnistutaan.

Koska poistetaan etuliite?

Big data kiinnostaa

Viimeiset kolme vuotta ovat olleet kiihtyvän big data puheen aikaa. V-kirjaimet ovat lisääntyneet kolmesta neljään tai viiteen ja datan määrän, laadun ja lisääntymisnopeuden haaste tunnistettu. Analytiikankin tulisi olla yhä nopeampaa, jotta sillä saavutettaisiin haluttuja tuloksia sekä kilpailuetua. Muotikäsitteinä teknologioihin liittyen tutuiksi ovat tulleet käsitteet: appliance, NoSQL, Hadoop, muistinvarainen analytiikka ja uusimpana kognitiivinen tietotekniikka.

Visualisoinnin tuotekilpa kiristyy

Datan louhinnan ja analytiikan tulosten saattaminen helposti tulkittavaan muotoon on viime aikoina, varsin luonnollisesti, korostunut. Mitä kompleksisempaa analytiikka on, sitä harvempi sen tuloksia osaa tulkita ilman apuvälineitä. Tässä kentässä on syntynyt myös merkittäviä yrityksiä tasoittamaan datan tietä analyytikoiden pöydiltä johdon dashboardeihin. Markkinajohtajat Tableau ja Qlik saavat nyt kuitenkin kiriapua Israelista.

Tekoäly tekee tuloaan

Microsoft ja koneoppimista pilvessä

Microsoft julkisti Azure Machine Learning -palvelun laajennoksena pilvitarjontaansa:

Microsoft is stepping up its cloud computing game with a new service called Azure Machine Learning that users visually build and machine learning models, and then publish APIs to insert those models into applications.

Teollinen internet, kuka omistaa datan?

Sensorien tuottaman datan potentiaali suuri

Tämä on tunnistettu niin Internet-of-Things-, Big data- kuin Industrial internet -keskustelussa: sensorien tuottaman datan määrä maailmassa kasvaa vauhdilla. Data on mahdollisuus ja tuhannen (miljardin) taalan kysymys onkin, että kuka onnistuu tuota dataa parhaiten hyödyntämään.

The Machine

HP innovoi tulevaisuutta

HP esittää ideoitaan tietotekniikan kehityksestä (lähi)tulevaisuudessa ja kutsuu hanketta nimellä "The Machine" (video 15:47 tai klikkaa tästä).

Teollisuus 4.0

Vallankumouksella on monta nimeä

Meneillään olevaa datamullistusta seurataan ja kuvataan monesta eri perspektiivistä ja monia eri nimityksiä käyttäen. Tutuksi ovat viime vuosien aikana tulleet mm.:

  • Big data
  • Internet of Everything
  • Internet of Things
  • Industrial Internet

Moni puhuu myös kolmannesta teollisesta vallankumouksesta (tai vaikka kuudennesta Kondratieffin aallosta). Vallankumouksissa on ehditty pidemmällekin: Industry 4.0 eli Teollisuus 4.0 on vielä yksi termi lisättäväksi listaan.

Hadoop-tietämys jälkijunassa?

Hadoop-koulutusta ei vieläkään tarjota

Hadoopista on puhuttu jo vuosia ja ekosysteemi on kehittynyt huimasti. Koulutuspuolella tämä ei näy. Yksittäisten kurssien osana Hadoopista kyllä teknillisissä korkeakouluissa puhutaan, mutta ei siinä mittakaavassa, minkä roolin se on saanut big data -ratkaisuissa. Vaikeampi on nimetä toimijaa, jolla Hadoop ei ole osana big data tarinaa kuin jolla sillä ei ole roolia lainkaan. Microsoft, HP, IBM, Oracle, Teradata, Amazon ja muut puhuvat kyllä Hadoopista kiihtyvään tahtiin, mutta tämä ei ole vielä heijastunut opetustarjontaan.

Accenture ja Cloudera yhteistyöhön

Accenture ja Cloudera ovat ilmoittaneet yhteistyösopimuksestaan, jonka myötä Accenture panostaa entistä enemmän Clouderan tuoteosaamiseen ja niiden hyödyntämiseen asiakastoteutuksissaan. Yhteistyösopimus tuo Clouderalle valtavan potentiaalin uusiin asiakkuuksiin Accenturen globaalin ulottuvuuden myötä ja pönkittää edelleen Clouderan johtavaa asemaa Hadoop-markkinoilla.

Ennakoivaa huoltoa ihmisille

Teollisen internetin jalanjäljillä

Teollisesta internetistä puhutaan nyt paljon. Ennakoiva huolto on yksi sen yhteydessä mainituista yleisemmistä esimerkeistä. Hissi, laivan moottori, nosturi, auto, pesukone tai joku muu investointi- tai kestokulutushyödyke voi sensoriensa tuottaman datan avulla auttaa ennustamaan vikaantumistaan. Ennakoivalla huollolla vikaantuminen ennaltaehkäistään.

Haluatko big data -työn?

Informationweek on tuottanut artikkelin big data -työpaikoista kiinnostuneille. Siinä on kerättynä ohjeita oman työllistymisen vauhdittamiseksi, erityisesti datan ja analytiikan kasvavilla työmarkkinoilla. Osa ohjeista on toki varsin ilmeisiä, mutta mahtuupa joukkoon ihan mielenkiintoisia näkökulmiakin. Vai miltä kuulostaa filosofian taitojen kohentaminen, tavoitteena data scientistilta vaadittava suhteiden ja merkiysten luova ymmärtäminen?

Vaihtoehtoja Hadoopille

Hadoopin haastajat

Hadoop saa paljon huomiota big data -ilmiön myötä. Silläkin on haastajansa, tottakai. Tässä muutama yrittäjä:

MapReduce R.I.P?

Googlen IO 2014 -satoa

Googlen julkisti paljon uusia tuotteita ja palveluita viime päivinä (Google IO 2014). Yksi kiinnostavimmista oli uusi big data -pilvipalvelu Google Dataflow. Datavirtojen käsittely on ollut osa BigQuery-palveluakin, mutta uusi Dataflow laajentaa Googlen pilvitarjoamaa kiinnostavalla tavalla. Olemme tässkin blogissa pitkään ennustaneet big datan tulevaisuuden olevan pilvessä (public cloud) ja nämä signaalit vain vahvistavat tuota käsitystä.