Watson Discovery Advisor

Big data ja pilvipalvelut

Nämä kaksi ilmiötä kulkevat yhtä tiukemmin käsi kädessä. Pilvipalvelut tarjoavat pitkän aikavälin ratkaisun moniin dataongelmiin ja onkin helppo uskoa, että big datan tulevaisuus on pilvessä. Tuore esimerkki big datan liittyvien pilvipalveluiden julkistuksista on Watson Discovery Advisor:

International Business Machines Corp on Wednesday launched a computer system that can quickly identify patterns in massive amounts of data, an ability that IBM said should hasten breakthroughs in science and medical research.

Tata ja Cloudera yhteistyöhön

Hadoop-jakeluiden markkinajohtaja, Cloudera, on ottanut jälleen yhden strategisen askeleen laajentaakseen mahdollisuuksiaan palvella asiakkaita yhä laajemmalla sektorilla. Viime viikolla julkistettu yhteistyö Tata Consulting Servicesin kanssa tuo paljon lisävoimaa Clouderaan pohjautuvien toteutuksien rintamalle.

Big data ja relaatiotietokannat

Tästä aiheesta ja SQL-rajapinnoista big data -toteutuksissa on kirjoitettu paljon viime vuosina. Tässä Ari Hovin tuore video big datasta ja relaatiotietokannoista:

Terveydenhuollon kehityksessä datalle suuria odotuksia

Terveydenhuolto on tunnistettu yhdeksi potentiaalisimmista aloista, joissa datan paremmalla hyödyntämisellä voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia. Alalta on jo julkisia big data -toteutuksia, vaihdellen potilastietojen paremmasta hallinnasta sairaalasta kotiuttamisen optimointiin ja keskosten elintoimintojen ennustamiseen. Mikä parasta, terveydenhuollon esimerkeissä toistuu useasti laajalti hyväksytty kehityksen suunta, jossa potilaiden palvelu paranee ja työn mielekkyys kasvaa. Näiden ohella saavutetaan säästöjä, joten kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Big data ja pilvipalvelut aiheena syksyn HDIN-seminaarissa

Big data ja pilvipalvelut puhututtavat myös asiakaspalvelukontekstissa. Keväällä pidetystä esityksestä päivitetty versio pidetään syksyn Yhteys-seminaarissa.

Tulevaisuuden voittajia ovat ketterät, verkottuneet ja innovatiiviset toimijat, jotka kykenevät ennakkoluulottomasti tarttumaan meneillään olevan vallankumouksen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Lue lisää

Big data tehostaa myyntiä

Suosittelukoneet vauhdissa

Ehkä tunnetuin esimerkki suosittelualgoritmeistä (recommendation machines) on Amazonin verkkokaupan toteutus, jonka sanotaan vastaavan jopa kymmenistä prosenteista toteutuneista myynneistä. Yritykselle, jonka liikevaihto on jo yli 70 mrd $ prosenttikin on paljon.

Net sales increased 22% to $74.45 billion, compared with $61.09 billion in 2012.

Lue lisää

Hadoop kaupan kannattavuuden parantajana

Hadoop on valloittanut big data -maailmaa nyt seitsemän vuotta ja alkaa hiljalleen olla perusteiltaan monelle tuttu. Ihmeitä se ei tee, mutta mahdollistaa monipuolisen eri data-aineistoja yhdistelevän analytiikan. Visualisointivälineillä voidaan sitten päättäjille näppärästi havainnollistaa ja pelkistää analytiikan tuloksia päätöksenteon tueksi. Vielä parempi, jos prosesseja automatisoidaan ilman, että visualisoidaan ja viivytellään.

Big data -verkkokurssit

Osaajapula on keskeisessä roolissa meneillään olevasta muutoksesta puhuttaessa. Se on suhteellinen käsite, joten yhtä totuutta ei ole. Yksi tapa saada nopeasti yhtenäinen yleiskuva big data -ilmiöstä levitetyksi koko organisaatioon ovat verkkokurssit. Ivorio tarjoaa niitä tällä hetkellä useista keskeisistä teemoista yleisestä big data -tietämyksestä konkreettisiin teknologioihin kuten Hadoop ja Docker sekä käytännön tekemiseen esimerkiksi R-ohjelmoinnin muodossa.

Chicago panostaa sensoreihin

Chicago on yksi globaaleista edelläkävijöistä älykkäiden kaupunkiratkaisujen alueella. Onnistumiset mm. liikenteen ja turvallisuuden valvonnan alueilla ovat ruokkineet innostusta jatkaa datapisteiden lisäämistä kaupungin sykkeen parempaan ymmärtämiseen. Bloombergin videossa Chicagon pormestari Rahm Emanuel ja asiantuntijat kertovat projektista, joka kulkee nimellä "Chicago's Array of Things".

Teollinen internet avainasemassa ICT:n nousussa

Tänään on julkaistu Teknologiateollisuuden toimeksiannosta tehty raportti ICT:n vaikutuksista työn tuottavuuteen. Kuten arvata voi, on ICT:llä ollut yksittäisenä tekijänä suurin merkitys tehokkuuden kasvussa jo pidemmän aikaa. Raportti lupaa kuitenkin, että lisää on vielä tulossa. Tällä kertaan teollisen internetin (industrial internet) myötä.

Tusina määritelmiä big datalle

Forbes kirjoittaa big datan lyhyestä historiasta ja listaa myös tunnetuimpia määritelmiä:

Sensoriteknologialla lisää syvyyttä urheilulähetyksiin

Huippu-urheilu elää katsojamääristä. Lajikohtaiset seuraajamäärät puolestaan vaihtelevat trendien, arvojen ja kuluttajien prioriteettien myötä. Nykyisin urheilua seuraavien ja siihen rahaa käyttävien fanien määrä lienee saavuttanut maksimimääränsä. Uusia faneja on vaikea saada, sen sijaan kamppailu kiihtyy lajikohtaisen seurannan painotuksen puitteissa. Historiallisesti lajeja on noussut suuren yleisön suosikeiksi ja osa vastaavasti hiipunut marginaaliin. Käsi kädessä katsojamäärien kanssa ovat kulkeneet lajin huippujen palkkiot, mainostulot ja sponsorisopimukset.

Teollinen internet puhututtaa

eWorkin tilaisuus teollisesta internetistä

Teollinen internet

Eilen pidettiin eWorkin teollisen internetin tietoisku Espoossa. Aihe on nyt muutenkin hyvin pinnalla, kun Matti Pohjolan -raportti ICT:n vaikutuksista työn tuottavuuteen ja siten talouskasvuun puhutaan paljon. Vaikuttavuuden kolmatta vaihetta eli sitä, kun yritykset ja muut organisaatiot alkavat muuttaa radikaalisti toimintatapojaan on peräänkuulutettu pitkään.

Watson kaimansa jäljillä poliisityöhön

IBM:n kognitiivisen tietojenkäsittelyn kruununjalokivi, Watson, astuu jälleen uudelle toimialalle ja kohti konkreettisia toteutuksia. Tällä kertaa Watson otetaan osuvasti käyttöön rikostutkinnassa, kuten kaimansa Sherlock Holmesin aisaparina. Vaikka IBM:n Watson onkin nimetty yrityksen ensimmäisen toimitusjohtajan mukaan, odotukset menestyksestä fiktiivisen etsiväkaimansa jalanjäljillä ovat korkealla.

Big data muuttaa suhtautumisen dataan

Kaikki data on kiinnostavaa. Ilmeistä on, että yrityksen oma selkeän rakenteen data on sitä, mutta vastaavaa hyötyä piilee myös ei-rakenteellisessa datassa, laitteiden sensorien tuottamassa datassa, avoimessa datassa, sosiaalisen median tai yleisemmin julkisen internetin tarjoamassa datassa ja niin edelleen. Tätä big data -ilmiössä alleviivataan kolmella tai useammalla V-kirjaimella, joista tunnetuimmat ovat ne klassiset voluumi, vaihetelevuus ja vauhti.

GE:n tuoreessa kirjoituksessa pohditaan tätä:

Avoin data Suomessa

Avoimen datan linkkilista on pitkään ollut saatavilla täällä ja ollut myös esimerkkinä avoimen datan hajanaisuudesta. Dataa säilytetään organisaatioiden omilla palvelimilla (tai hosting-tarjoan palvelimilla), se on eri muodoissa ja joskus hankalasti löydettävissä (välillä listassa ollut linkki ei johtanutkaan datalähteeseen, vaan esim. organisaation pääsivulle). Tilanne on parantumassa uuden dataportaalin edistyessä:

Capgemini panostaa big dataan

Capgemini hakee vahvistusta osaamiseen Suomessa. Haussa on kuusi "big data"-nimikkeen tekijää:

Liiketoiminta uudistuu, datasta tulee bisnestä

Nyt johtotähtenä palvelut

Jo pitkään on hehkutettu sitä, miten laitteiden myynnistä on monella toimialalla siirrytty palvelubisnekseen. Liikevaihdosta suuri osa tulee palveluista ja kannattavuus rakentuu niiden varaan.

Uusien laitteiden liikevaihdon osuus koko liikevaihdosta oli 54 %...

Huoltotoiminnan osuus kokonaisliikevaihdosta oli 32 ja modernisoinnin 14 %...

Kone Oyj vuosikertomus 2013

Big data, big events

Lokakuussa järjestetään jälleen suuria kansainvälisiä tapahtumia big datan tiimoilta. Odotettavissa on uusia tuotejulkistuksia, yhteistyöilmoituksia ja eturivin huippuosaajien puheenvuoroja. Uutuudenviehätyksen ja innovaatioiden lisäksi tilaisuudet tarjoavat paljon jo käytännön toteutuksissa toimivaksi todistettuja oppeja. Big datan toteutusten yleistyessä vakiintuvat myös parhaat prosessit ja työkalut. Konferenssien osallistujille kotiin tuomisena voikin jo odottaa olevan myös toteutuskelpoisia ideoita. Teknologiakeskustelun ytimessä näissä tilaisuuksissa on luonnollisesti Hadoop.

Cisco ja Hadoop

Cisco julkisti uutuuksia tarjoomaansa (Cisco UCS -palvelimet) ja Hadoop on olennainen osa (myynti)tarinaa:

UCS Director Express for Big Data provides a single touch solution that automates deployment of Hadoop and provides a single management pane across both physical infrastructure and Hadoop software. It is integrated with major open-source distributions to ensure consistent and repeatable Hadoop UCS cluster configuration, relieving customers from manual operations.

Teollinen internet on valtaisa mahdollisuus

Sitran järjestemässä kyselytilaisuudessa Konecranesin Pekka Lundmark maalailee teollisuuden tulevaisuutta ja nostaa datan keskiöön. Käsitteistön päällekkäisyys hämmentää, mutta selvää on, että valtaisia mahdollisuuksia on tarjolla.

Teollinen internet, Internet of Things vai Teollisuus 4.0? Mikä näistä kuvastaa parhaiten tämänhetkistä tilannetta?

Big data -koulutusta Tampereella

Saranen Consultingin järjestämä AnalyticsPro-koulutusohjelma lähestyy loppuaan. Ivorion osuus big datan teknologioiden ja ilmiön yleisen tarkastelun osalta on nyt käsitelty. On aika siirtyä teorioista käytäntöön.

Ivorio.fi

Analytiikasta turvaa yhteiskuntaan

Analytiikan hyödyntämiselle on lähes loputon määrä kohteita. Julkishallinnon kiinnostuksen kohteiksi nousee usein yhteiskunnan rauhan ja oikeudenmukaisuuden turvaaminen. Analyysien taustalla olevat datamäärät voivat helposti hipoa big datan määritelmiä, mutta tulosten luotettavuus on kuitenkin lopulta se tekijä, jonka perusteella onnistumista mitataan. Kun kyseessä on väärinkäytösten tai rikosten paljastuminen, on tulosksiin voitava luottaa sataprosenttisesti. Virheet ja väärin kohdennetut syytökset ovat suuri riski toiminnan olemassaololle.

MyDatasta reilun pelin henkeä

Big datan aikakaudella yksi keskeisiä keskustelun aiheita on datan omistaminen. Erityisesti, kun puhutaan kuluttajien, yksityishenkilöiden jättämästä tietovanasta internetin palveluissa. Kun henkilö käyttää netin palveluita, hänestä kerätään dataa, joka jää palveluntarjoajan hyödynnettäväksi. Nykyaikaiset verkkopalvelut kuitenkin koostuvat useiden yritysten tarjoamista komponenteista mm. analytiikan palveluiden, sosiaalisen median nostojen ja mainosten kohdentamisen tarpeisiin. Käyttäjän jalanjälki jää parhaimmillaan (tai pahimmillaan) jokaiselle palvelun tuottamiseen osallistuvalle.

LVM julkisti My Data-selvityksen

Avoimesta datasta ja big datasta on jo omat selvityksensä, nyt on vuorossa my data (My data - johdatus ihmiskeskeiseen henkilötiedon hyödyntämiseen). Kaikissa puhutaan samasta asiasta, mutta eri näkökulmia painottaen eli datasta. Kattokäsitteenä usein toimiva big data käsittää ilmiön kokonaisuudessaan ja avoin data sekä nyt käsitelty mydata painottavat tärkeitä osa-alueita:

Avoin data 2014

Maaantaina 15.09 ja tiistaina 16.09 pidettiin Avoin Suomi 2014 -tapahtuma. Tupa oli täynnä ja Twitter-kuhina valtaisa. Paljon hyviä puheenvuoroja pidettiin, palveluiden esittelyjä ja uusia datajulkistuksia tehtiin päivien aikana. Tapahtumaa sai seurata myös livestreaminä, mikä on oiva esimerkki siitä, mihin suuntaan seminaari- ja koulutustoimintaa kannattaisi pikaisesti viedä. Kasvotusten puhutut sanat rasittavat ympäristöä matkojen muodossa, vievät aikaa, vaativat tilaa ja usein vielä keskeiseltä paikalta ja rajoittavat osallistujakuntaa. Nyt vältyttiin kaikelta tältä.

EFF varoittaa ylimalkaisista päätelmistä

Tämän viikon kuuma big data -puheenaihe tulee Yhdysvaltain kauppakomission työpajan "Big Data: A Tool for Inclusion or Exclusion?" innoittamana. Aihepiiri keskittyy arvioimaan big datan menetelmien hyödyntämistä pääasiassa kuluttajien segmentointiin ja heidän tottumustensa ja mieltymystensä tunnistamiseen. Samalla esiin nousee luonnollisesti varjo diskriminoinnista ja eriarvoisuuden lisääntymisestä digitaalisilla markkinoilla.

Internet of Things + Industrial Internet = Industrial Internet of Things

Accenturen uusi raportti kertoo Industrial Internet of Things -mahdollisuuksista. Tuttuja sanoja tätä blogia seuranneille ja muutenkin paljon pinnalla. Esineiden internet pidempään ja vuodesta 2012 GE:n lanseeraama teollinen internet on puhututtanut myös paljon. Ennakoiva huolto on varmasti jo kaikille tuttu käsite.

Videokuva big datan seuraava lähde?

Kiinnostus videokuvan parsimiseen big datan keinoin kasvaa. Tämä on toki luonnollista, videon ollessa internetin formaateista ylivoimaisesti eniten kaistaa vievä. Mobiilin videokuvauslaitteistokannan laadun parantuessa huimin harppauksin ja käytön yleistyessä globaalisti, voidaan videon tuotannon nähdä kasvavan edelleen räjähdysmäisesti. Heinäsuopa on siis syntymässä, mutta kuka siitä löytää sen kaivatun neulan?

Asiakaspalvelun tulevaisuus

Immo Salo asiakaspalvelun tulevaisuus

Yhteys-seminaarissa Ivorion aiheena oli "Asiakaspalvelun tulevaisuus". Teknologian kehitys on mahdollistanut uudenlaiset tavat vuorovaikuttaa ja palvella. Muutos on ollut nopeaa ja tahti vain kiihtyy.

Datatieteestä Aallon organisoimana

Aalto Open Innovation House toimi näyttämönä perjantain Digi breakfast -tilaisuudessa, jossa aiheena oli datatiede. Aihetta käsiteltiin yleisellä tasolla, mutta sekaan mahtui ilahduttavasti myös käytännön esimerkkejä ja käynnissä olevia toimenpiteitä sekä yksittäisten tahojen sisäisissä projekteissa että yhteistyön merkeissä. Monessa esityksessä keskeiseksi sanomaksi nousi yhteistyön merkitys.

Big datan laadun parantamiseen rahoitusta

Kuvittelepa hetki maailmaa, jossa älykkäät koneet odottavat kärsimättömästi miljoonien ihmisten yhteistyönä syntyvää dataa, jotta pääsevät toden teolla hommiin. Perinteisen ATK:n roolijako on kääntynyt päälaelleen, kone ei tee yksitoikkoista työtä vapauttaakseen ihmisen luovaan prosessiin vaan päinvastoin. Miljoonat ihmiset erottelevat datavirrasta epäpuhtaudet ja valmistelevat sitä koneiden käyttöön. Kuulostaako tieteiskirjallisuudelta?

Hadoop yhä vaan nopeampi

Hadoopin kehitys on ollut huimaa ja ennusteet vielä huimempia. Markkinoiden koon ennakoidaan kasvavan nopeasti, jopa 25-kertaisiksi vuoteen 2020 mennessä ja on yhä vaikeampi löytää big data -toteutusta, jossa Hadoopilla ei ole sijaa.

Helmasyntejä on riittänyt: SQL-tuen puute, hitaus, tietoturvan ja käyttäjienhallinnan heikkoudet ja niihin on vastattu samaan tahtiin. Nopeutta on saatu viimeisimpänä muistivaraisten tekniikoiden avulla, joista yhtenä esimerkkinä Apache Spark.

Big datan ja pilvipalveluiden vaikutus suunnaton

Muutos on jatkunut jo pitkään, eikä vauhti tunnu hidastuvan. Pilvipalveluiden voittokulku on ehtinyt jo pitkälle ja soraääniä kuulee yhä harvemmin.


Pilvipalvelut mainittu vuosikertomuksissa (kpl)

Tulevaisuuden arkkitehtuurissa niillä onkin keskeinen rooli. Tästä kirjoittaa nyt Etla teollisen internet mahdollisuuksia kuvaavassa paperissaan "Teollinen Internet: Yritysten tietojärjestelmäarkkitehtuurien on aika uudistua!":

Uusia big data -koulutuksia

Ivorion koulutuksia muualla kuin Helsingissä on vielä seuraavissa kaupungeissa syksyllä 2014:

  • Jyväskylä
  • Kuopio
  • Mikkeli
  • Oulu
  • Tampere
  • Turku
  • Vaasa

Lisätietoa ja ilmoittautumiset täällä.

TED puhe syyskuulta: Big Data

Kenneth Cuckier kertoo big datan merkityksestä :