Big datasta hyötyä liiketoimintaan

Vaikka big data on suomennettu harhaanjohtavasti massadataksi tai tämän päivän Helsingin Sanomissa jopa suuraineistoksi, on olennaisin ydin monipuolisen, nopeasti kasvavan ja joskus suuren datamäärän hyödyntämisessä niin, että arvokas informaatio saadaan siitä uutetuksi päätöksenteon tueksi tai vaikka tuotekehitysinnovaatioita vauhdittamaan.

Tässä teema-artikkelissa (Manialehti, s. 14 4/2014) Big Data Pump valaisee tarjolla olevia käytännön hyötyjä (PDF):

Big data... eikun siis teollinen internet

Vai sittenkin esineiden internet tai teollinen esineiden internet? Käsitteistä ei ole pulaa. Sensorisen datan noususta on puhuttu pitkään ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat kiistatta suuret. McKinseyn "Big data: The next frontier for innovation, competition, and productivity" -esityksessä 2011 maalailtiin seuraavasti:

Vuosi 2015 Hadoopin läpimurtovuosi?

Hadoopista on puhuttu vuosia ja big data -ilmiön suosion nousun myötä sille on ennustettu keskeistä rooli tulevaisuuden datavarastona tai tietojenkäsittelyn moottorina. Venturebeat pitää tätä varmana kehityksenä:

At the end of 2013, the industry was still debating whether Hadoop and related big data technologies were going to become mainstream or were just niche technologies for Internet companies.

Bigdata.fi blogin tarina

Blogin avaaminen ja kilpailu hakukonenäkyvyydestä

Aloitin big datasta kirjoittamisen syksyllä 2011, kun näytti siltä, että nousussa on uusi hype. Domain bigdata.fi oli vielä vapaana, eikä aiheesta löytynyt montaakaan kirjoitusta suomeksi. Google-robotti nappasi koukkuun hyvin ja asema hakutuloksissa nousi nopeasti suomenkielisissä hauissa hyvään sijoitukseen. Kilpailevana blogina oli hadoopbigdata.wordpress.com, jota ei enää ole olemassa. Kisa hakukonenäkyvyydestä oli tiukka aina joulukuuhun 2012.

MapR loppuvuodesta pörssiin?

Ensimmäisenä Hadoop toimijana rohkaistuneen Hortonworksin pörssiin listautuminen voidaan ainakin alkuvauhdin perusteella kuitata varsin onnistuneeksi liikkeeksi. Markkina-arvostus ylitti ennusteet ja yhtiön pörssiarvo on toistaiseksi vakiintunut yli miljardiin dollariin. Kovimmat kilpailijat MapR ja Cloudera ovat varmasti seuranneet prosessia mielenkiinnolla ja miettivät nyt omaa ajoitustaan vastaavien liikkeiden osalta. Fortune on haastatellut MapR:n toimitusjohtajaa, John Schroederia, aiheesta.

Big data hivuttautuu pilveen

Big data ja pilvipalvelut ovat luonnollisesti toisiinsa liittyviä käsitteitä. Vaikka big dataa osa tulee jatkossakin käsittelemään omilla alustoillaan, kasvaa pilvipohjaisten ratkaisujen osuus jatkuvasti. Pilvipalveluiden eduista skaalautuvuus vaihteleviin tarpeisiin ja palvelukerrosten eri abstraktiotasot tekevät vaihtoehdoista erityisen kiinnostavia. Alkuinvestointien jäädessä minimaalisiksi, pilvipalvelut avaavat mahdollisuuksia erityisesti uusille innovaatioille ja yrityksille.

IBM Softlayer ennustaa vuoden 2015 trendejä

Trendejä kuluvalle vuodelle 2015 on ennustettu vuodenvaihteen molemmin puolin. IBM:n kesällä 2014 ostaman Softlayerin trendiennusteet arvioivat big datan arkipäiväistyvän tänä vuonna ja muuttuvan yhä konkreettisemmaksi. Keihäänkärkenä monelle ovat pilvipalvelut niin datan tallentamisessa kuin sen käsittelyssä, analytiikassa. Tähän on julkistettu palveluita jo paljon ja lisää tulee koko ajan.

Accenture ennustaa IoT:n biljoonaluokan bisnekseksi

Accenture on julkaissut tutkimuksensa esineiden internetin (Internet of Things, Industrial Internet of Things) tulevaisuuden potentiaalista ja ennustaa ilmiön kasvavan jopa yli 14 biljoonan (tuhat miljardia) dollarin liiketoiminnaksi vuoteen 2030 mennessä. Tämä on siis potentiaali.

Microsoft osti Revolution Analyticsin

Microsoft parantaa big data -asemiaan uusimmalla ostoksellaan: Revolution Analytics on R-ohjelmointikielen varaan liiketoimintansa rakentaneista varmasti se tunnetuin:

Revolution Analytics provides an enterprise-class platform for the development and deployment of R-based analytic solutions that can scale across large data warehouses and Hadoop systems, and can integrate with enterprise systems.