Pelkkä data on arvotonta

Big data -määrittelyissä datan tarkastelunäkökulmia ovat tyypillisesti englanninkieliset V-kirjaimella alkavat sanat, joista tunnetuimmat ovat klassiset Volume, Variety ja Velocity. Nämä toimivat myös suomeksi: Volyymi, Vaihtelevuus ja Vauhti. Nämä datan määrään, monipuolisuuteen ja lisääntymis- sekä analysointivauhtiin liittyvät kolme ulottuvuutta ovat tulleet tutuiksi kaikille big data -ilmiöön tutustuneille.

big data ja datakuutio

Datakuution punaisella alueella oleva data on selvästi big dataa

Jälkeenpäin V-kirjaimia on lisätty malleihin muitakin. Tunnetuimpia lienevät Value ja Veracity, joilla viitataan datan käyttöarvoon ja hyödyllisen datan erottamiseen vähemmän hyödyllisestä.

Datasta on jalostettava arvoa

Kaikesta kiinnostavuudestaan huolimatta data on vain dataa. Jos sillä ei tehdä mitään, on se hyödytöntä. Tässä vertaus datasta nykyajan öljynä toimii hyvin. Öljy oli arvotonta ennen kuin sitä opittiin jalostamaan. Nyt se on raaka-aineena niin monessa, että siitä on tullut yksi arvokkaimmista luonnonvaroista. Tämä ajattelutapa tulisi omaksua myös suhteessa dataan. Jalostamattomana arvotonta, mutta jalostettuna sitä arvokkaampaa, mitä kehittyneempää jalostus on. Ilmeisten hyötyjen lisäksi, voi datassa piillä arvokasta informaatioita, joka ei välttämättä ensi näkemällä tule mieleen.

Tämä datan piilevä arvo tulee lunastetuksi täydessä mitassaan vasta, kun dataa aletaan kauppaamaan joko raakamuodossaan tai siitä jalostettuna informaationa. Datasta itsessään on tulossa ja tullutkin itsessään kiinnostavaa liiketoimintaa. Tätä kehitystä vahvistavat pilvessä tarjolla olevat datamarkkinapaikat, jossa yritys voi myydä dataansa siitä kiinnostuneille. Kiinnostuneita oletettavasti riittää. Ehkä tulevaisuudessa tuotteiden tai palveluiden sijasta moni yritys tekeekin tuloksensa myymällä liiketoiminnan sivutuotteena kertynyttä dataa.

Todennäköistä onkin, että lähes kaikki data on aliarvostettua. Yhden yrityksen näkökulmasta datan arvo on x, toimialan näkökulmasta 10x, mutta koko talouden ja kaikkien sen toimijoiden näkökulmasta x10.

Leave a comment

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
Roskapostitorjuntaa.