Usein kuuluu kysyttävän, mitä vaivalla kerätyllä ja tallennetulla big datalla pitäisi tehdä?

Ainakin liiketoimintaihmisten lienee lohdullista kuulla, että sitä ei aina tarvitse tietää etukäteen. Tuomalla big datan ihmissilmälle ja –aivoille ymmärrettävään, visuaaliseen muotoon, mahdollistetaan ketterä datan analysointi ja tutkimusmatkan kaltainen prosessi, jossa uusi löydös herättää sarjan uusia kysymyksiä ja vastauksia. Osa näistä löydöksistä ei johda mihinkään, mutta osa taas synnyttää täysin uusia ahaa-elämyksiä, jotka johtavat toimenpiteisiin ja avaavat uusia mahdollisuuksia.

Visuaalinen esitystapa tukee ihmisen luontaista kykyä tulkita värejä, pituuksia, korkeuksia, keskinäisiä suhteita tai toistuvuuksia. Erityisen havainnollista on tiedon esittäminen karttapohjan päällä. Pyrkimyksenä tulee olla olennaisen tiedon tunnistaminen muusta kohinasta ja tarkentaminen yleisestä tiedosta erityiseen.

Keskeistä koko prosessille on, että voit koska tahansa ”lennossa” muuttaa tarkasteltavaa datasettiä ja muuttaa esitystapaa, jolla dataa tarkastelet. Tässä visuaalisen analyysin kehässä kytkeydyt dataan, tarkastelet sitä eri näkökulmista, kysyt datalta kysymyksiä ja saat uusia vastauksia. Mitä nopeammin tämä kehä pyörii, sitä parempi. Jokaisella kierroksella tietämys syvenee ja ajattelu kehittyy. Voit helposti sekoittaa mukaan uutta dataa – suurta tai pientä, joka taas avaa uusia mahdollisuuksia. Tekemäsi löydökset pitää olla helppo jakaa kollegoille, jotka voivat käynnistää oman visuaalisen analyysin kehänsä omasta näkökulmastaan, omilla kysymyksillään.

Tätä prosessia olisi mahdotonta toteuttaa etukäteen suunnittelemalla.

Mackinlay

Käytännön sovellukset ovat liiketoimintatiedon hyödyntämisen kannalta ilmeisiä: organisaation sisäinen (ERP, CRM, SCM) data voidaan vihdoin yhdistää ketterästi organisaation sisältä tai ulkopuolelta kerättyyn big dataan ja luoda täysin uudenlaista tietämystä ilman kallista ja aikaavievää projektia. Uusi tietämys voi olla kertakäyttöistä tai se voi toimia pontimena suuremmalle hankkeelle, jonka käynnistäminen on perusteltua koska ensimmäiset tulokset on jo ketterästi saatu.

Asiasta kiinnostuneiden kannattaa katsoa Jock D. Mackinlayn webinaari tai jos teillä on jo elefantti konehuoneessa, voit ladata Tableau Desktopin maksuttoman kokeiluversion. Avoimen datan kanssa hyvä tapa aloittaa on Tableau Public, maksuton työkalu avoimen datan visualisointiin ja jakamiseen.

Janne Suomalainen

Janne Suomalainen toimii Solutive Oy:ssä liiketoimintatiedon hallinnan ja big datan konsulttina sekä Tableau-asiantuntijana tehden tiedosta näkyvää, ymmärrettävää ja hyödyllistä.

Solutive Oy
Solutive auttaa tekemään tiedosta näkyvää, ymmärrettävää ja hyödyllistä. Visualisoimalla tietoa eri lähteistä löydämme vastaukset organisaatiosi keskeisiin kysymyksiin ja avaamme uusia mahdollisuuksia. Visuaalisessa analytiikassa olemme Tableau Softwaren kumppani Suomessa. Saat kauttamme kaiken tarvitsemasi – lisenssit, käyttöönoton sekä käytön aikaisen tuen.

Leave a comment

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
Roskapostitorjuntaa.